Leer en beleef méér

Ontdek de fusie tussen Crescendo CVO en CVO Rivierenland

FUSIE CRESCENDO CVO EN GO! CVO RIVIERENLAND ALS SLEUTEL VOOR REGIONALE ONTWIKKELING

Mechelen, 3 mei 2018

Vanaf 1 september 2018 zijn Crescendo CVO en GO! CVO Rivierenland één groot centrum voor volwassenenonderwijs. Crescendo CVO verwelkomt dan elke week ruim 8.000 cursisten voor een opleiding in liefst 36 lesplaatsen. De hoofdzetel van Crescendo CVO blijft in Mechelen.

De Vlaamse economie wordt al enkele jaren getypeerd als ‘knelpunteconomie’. Steeds meer vacatures geraken niet ingevuld. Met de gunstige conjunctuur in 2018 vinden bedrijven en organisaties nog moeilijker geschikt personeel. Opleiding en permanente bijscholing zijn meer dan ooit de sleutels tot de arbeidsmarkt en onze welvaart. Centra voor volwassenenonderwijs hebben dus een belangrijke maatschappelijke rol. Met de uitdagingen inzake mobiliteit betekent een lokaal aanbod aan professionele opleidingen nog een extra troef.

Vanaf 1/9/2019 voert de Vlaamse Regering een schaalvergroting door waardoor kleine centra voor volwassenenonderwijs (en hun aanbod) dreigen te verdwijnen. Door als één centrum verder te gaan slagen Crescendo CVO en GO! CVO Rivierenland erin om het opleidingsaanbod in hun regio te vrijwaren en zelfs te versterken.

Wie zich wil bij- of omscholen kan kiezen uit niet minder dan 57 verschillende professionele opleidingen in 36 lesplaatsen tussen Antwerpen en de Brusselse Rand.

“Met de fusie kunnen we de opleidingsvraag en het opleidingsaanbod in een grotere regio op elkaar afstemmen”, zegt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO. “Niet toevallig lijken de knelpuntberoepenlijst van de VDAB en ons opleidingsaanbod op elkaar. De gestage groei van het aantal cursisten bewijst dat deze aanpak de juiste is.”

“De sleutel tot een sterke economie is een krachtig opleidingsaanbod efficiënt tot bij de mensen brengen”, zegt Sophie Van der Avort, directeur van GO! CVO Rivierenland. “Dat is de kerntaak van Crescendo CVO en van onze 300 personeelsleden. Samen vormen we een echte KMO ten dienste van de bevolking.”

“Met een brede waaier aan opleidingen, waaruit iedereen voor hem / haar een gewenste keuze kan maken, is het Centrum voor Volwassenenonderwijs Crescendo in de brede Mechelse regio toonaangevend. Crescendo CVO vormt een ontmoetingsplaats voor cursisten uit alle maatschappelijke geledingen en leeftijden die werk willen maken van hun persoonlijke ontplooiing. De fusie met CVO Rivierenland houdt beslist een regionale versterking in, niet in het minst met klemtoon op NT2-onderwijs (Nederlands als tweede taal). Deze evolutie is dan ook ten zeerste toe te juichen in het belang voor het onderwijs in de regio Mechelen”, meent schepen van Onderwijs Marc Hendrickx.

Marleen Mast, directeur Crescendo CVO (links)
Sophie Van der Avort, directeur GO! CVO Rivierenland (rechts)

Breed aanbod gericht op de regionale arbeidsmarkt

In elk van de volgende domeinen of studiegebieden biedt Crescendo CVO één of meerdere secundaire opleidingen aan. Dankzij de fusie tussen Crescendo CVO en GO! CVO Rivierenland hebben de mensen die willen bij- of omscholen altijd een arbeidsmarktgericht opleidingsaanbod in hun regio.

Dit uitgebreide aanbod is snel en overzichtelijk terug te vinden op www.cvo-crescendo.be

De fusie verbindt twee regio’s met elkaar

GO! CVO Rivierenland wordt Crescendo CVO met lesplaatsen in en rond:

  • Willebroek, Rumst (Vaartland)
  • Boom, Niel (Rupelstreek)
  • Puurs, Bornem (Klein-Brabant)

Actueel aanbod voor de ‘war on talent’

De Vlaamse economie wordt al enkele jaren getypeerd als ‘knelpunteconomie’. Steeds meer vacatures geraken niet ingevuld. In 2018 zal de economie in Vlaanderen blijven groeien, maar bedrijven en organisaties zullen het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel aan te trekken. Dit remt de groei. Crescendo CVO biedt de opleidingen aan om de profielen te vormen die de arbeidsmarkt zoekt.

Crescendo CVO evalueert jaarlijks het aanbod overal in de regio. Het houdt hierbij rekening met zowel de huidige als de toekomstige vraag vanuit de arbeidsmarkt, in het bijzonder de knelpuntberoepen. Jaarlijks neemt het centrum dan ook nieuwe opleidingen op in haar aanbod.

Voorbeelden van nieuw aanbod

schooljaarStudiegebiedOpleiding
2017-2018Afwerking bouwStukadoor
Tegelzetter
GroenHovenier parken en tuinen
LassenLasser monteerder
Mode maatwerkHerenkleding
ZorgZorgkundige
2018-2019Koeling en warmteLoodgieter
Monteur centrale verwarming
LichaamsverzorgingKapper
Gelaatsverzorging
Voetverzorging
ICTApp-ontwikkeling
Webdesigner
PLC-techniekenPLC-technieker

Een kwalitatief aanbod dankzij een optimale infrastructuur

In Mechelen heeft Crescendo CVO een indrukwekkende infrastructuur aan de Vaartdijk uitgebouwd: tientallen uitgeruste leslokalen en ruime ateliers voor mode, houtbewerking, steenkappen, metaalbewerking en voor bouwafwerking zoals stukadoor, schilder,...

In de vele andere gemeenten deelt Crescendo CVO gespecialiseerde infrastructuur met partners.Partners zijn secundaire technische scholen en specifieke organisaties zoals bijvoorbeeld het groentemuseum ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver (Groen-opleidingen) of VDAB.

Crescendo CVO ziet het uitbouwen van een optimale infrastructuur voor haar opleidingen via partners als een prioriteit.

LEER EN BELEEF

Leren voor je beroep of zelfs voor je plezier? Leren in Crescendo CVO is ook beleven. Alles draait er om de cursist. Meer dan 8000 cursisten vinden elke week hun weg naar Crescendo CVO.

Crescendo CVO streeft maximale onderwijskansen na voor elke cursist

Cursisten uit alle maatschappelijke geledingen en leeftijden die werk willen maken van hun persoonlijke ontplooiing, ontmoeten er elkaar. De opleidingen zijn laagdrempelig, in de buurt en vooral praktijkgericht. Crescendo CVO investeert in studiebegeleiding, taalcoaching en trajectbegeleiding om ieders onderwijskansen te maximaliseren.

Werken – studeren en gezin combineren kan

De combinatie werken – studeren – gezin is niet voor iedereen eenvoudig. Daarom zijn de meeste cursussen of opleidingen in het volwassenenonderwijs modulair. Een module is een onderdeel van een professionele opleiding. Wie slaagt voor een module krijgt een attest. Wie alle attesten van een opleiding verzamelt krijgt het diploma. Met modules kan elke cursist zelf zijn studiepakket samenstellen: één, of meerdere lessen per week? Hoe meer lessen, hoe sneller een cursist zijn diploma kan behalen. Zo bepaalt de cursist zelf de duur van zijn opleiding. Het modulaire systeem betekent ook dat mensen op verschillende momenten van het klassieke schooljaar met een opleiding kunnen starten.

Ook vroegtijdige schoolverlaters behalen er hun secundair diploma

Dankzij een samenwerking met VDAB en het Centrum voor tweedekansonderwijs kunnen mensen een diploma secundair onderwijs behalen en worden zo binnenschrijnwerker, kapper, polyvalent verkoper of webdesigner.

Downloads

Beelden opleidingen

Hier vindt u een kleine selectie aan sfeerbeelden uit enkele van onze opleidingen in hoge resolutie.

CONTACT

Crescendo CVO

Mevr. Marleen Mast
directeur

Vaartdijk 86
2800 Mechelen

T. 015 45 40 30

info@cvo-crescendo.be