Crescendo CVO

Centrum voor volwassenenonderwijs

SEARCH

Nieuwe graduaatsopleiding "Logistiek, transport en mobiliteit" start met open gastcollege.

Vanaf volgend semester kan je bij Crescendo CVO terecht voor een nieuwe graduaatsopleiding: "Logistiek, transport en mobiliteit". Op dinsdag 21 november 2017 kan je al kennismaken met de wetenschap achter de mobiliteit in een gastcollege door prof. dr. Caroline Ariën.

Dr. Caroline Ariën doceert aan de Universiteit Hasselt. Zij is verbonden aan het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) – Transportation Research Institute en coördinator onderwijs van de School voor Mobiliteitswetenschappen.

"Mobiliteit en het driemarktenmodel".

In haar gastpresentatie stelt dr. Ariën het driemarktenmodel voor. ‘Mobiliteit’ is een koepelnaam voor drie verweven maar ook onderscheiden deelsystemen: verplaatsingspatronen, vervoerspatronen en verkeerspatronen. Om actuele topics over mobiliteit goed te begrijpen, is het interessant om het driemarktenmodel te kennen en te begrijpen.

Verplaatsingspatronen zijn het gevolg van beslissingen over de wijze waarop we ruimte en tijd ordenen. Zo kiezen bedrijven meestal voor optimale bereikbaarheid via het wegennet: jonge gezinnen vinden de nabijheid in de stad interessant, maar later kiezen gezinnen voor rust en ruimte van het platteland en neemt de autoafhankelijkheid toe.

In de mobiliteitsketen maken mensen vervolgens hun keuze voor een specifieke vervoerswijze. Wie geïnvesteerd heeft in de auto, heeft die graag in de eigen garage of voor de deur staan. Voor openbaar vervoer geldt die beschikbaarheid ‘voor de deur’ algemeen niet en dat is meteen haar zwakte. Het is dan een hele opdracht om die zwakte weg te werken door het netwerk uit te breiden of door een aanbod van een betrouwbaar en kwalitatief voor- en natransport.

Eens de vervoerswijze gekozen spreken we van een verkeerspatroon binnen de verkeersmarkt. Men wordt ‘gebruiker’ of ‘consument’ in de verkeersmarkt. En elke gebruiker stelt nu eenmaal kwaliteitseisen aan het netwerk waarvan hij gebruikmaakt.

Het mobiliteitsdiscours wordt nu te veel op een hoopje gegooid waarbij elke deelmaatregel (rekeningrijden bijvoorbeeld) als wondermiddel gezien wordt. Toch weten we dat de honderden denkbare maatregelen maar effect zullen hebben voor zover ze de ketens van beslissingen in de drie markten helpen te beheersen. Dit vergt een soort mobiliteitspact tussen alle betrokken actoren en binnen een beleidskader dat de mobiliteitsketen als uitgangspunt neemt.


Gastcollege "Mobiliteit en het driemarktenmodel"

Wanneer?

Dinsdag 21 november 2017 van 18u tot 20u

Waar?

Crescendo CVO
Campus Leopoldstraat

Aula (1e verdieping)

Leopoldstraat 42
2800 Mechelen

Route en bereikbaarheid

Info en inschrijven

Dit gastcollege is gratis en voor iedereen toegankelijk. 

Schrijf je wel vóór 20 november 2017 in via dit formulier.

 

 

Naar boven