Omscholen tot vrachtwagenchauffeur kan nu ook in Mechelen

De transportsector kampt met een nijpend tekort aan chauffeurs. Maar werkenden die zich willen omscholen tot vrachtwagenchauffeur kunnen niet overal terecht. Daarom start Crescendo CVO, het centrum voor volwassenenonderwijs in Mechelen, met de opleiding Vrachtwagenchauffeur. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met transportbedrijven uit de regio en het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL). Burgemeester Bart Somers is tevreden dat nu ook logistiek centrum Mechelen een omscholingsprogramma tot vrachtwagenchauffeur krijgt.

Hoge werkzekerheid
De transportsector smeekt om geëngageerde chauffeurs. “Dat er een tekort is aan vrachtwagenchauffeurs is een open deur intrappen. We schatten het tekort in België op 8.000. In april 2017 waren acht transporteurs op 10 dringend op zoek naar chauffeurs (Truck en Business) en nu zijn het er al negen op tien. De huidige economische groei is zeker niet de enige reden... De instroom compenseert niet de uitstroom. Er is een omgekeerde leeftijdspiramide met heel veel chauffeurs die ouder zijn dan 55. Die gaan de volgende jaren met pensioen en dat zal het tekort alleen maar doen toenemen.. We zijn erg enthousiast dat er een CVO de handschoen heeft opgenomen om deze (om praktische redenen niet evidente) opleiding te organiseren.”, zegt Geert Heylen van het Sociaal Fonds Transport Logistiek.

Sector in volle bloei
Naast sterke groei is het ook een sector in volle ontwikkeling. “In de logistiek is Internet of Things (IoT) niet nieuw. Sensoren meten van alles. Die spitstechnologie zal alleen nog maar uitbreiden. Ook op vlak van duurzame energie is een hoofdrol weggelegd voor de transportsector. Er zijn vele innovaties op komst. Kortom, transport staat in het brandpunt van vernieuwing”, zegt Louis De Wael van transportfirma Van Dievel. “De vrachtwagenchauffeur van vandaag zit in een cockpit als het ware, te vergelijken met de cockpit van de piloot in een vliegtuig. Met de nieuwe opleiding starten we dan ook een charmeoffensief richting de werkende man of vrouw die een nieuwe professionele uitdaging wil aangaan, een carrière switch wil of misschien moet maken. Wij zoeken geëngageerde mensen, die over de nodige skills beschikken maar die er zelf nog niet van bewust zijn dat vrachtwagenchauffeur hun toekomstige job zou kunnen zijn. Chauffeurs maken deel uit van een grote waardeketen waarin ze een belangrijke schakel zijn. Er rust een hele verantwoordelijkheid op hun schouders, wat het een grote uitdaging maakt. Een goede vrachtwagenchauffeur maakt het verschil.”

"Ons centrum is de perfecte organisator, het Sociaal Fonds Transport en Logistiek en zijn sociale partners perfecte praktijkpartner“, zegt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO.

Eerste opleiding in Mechelen
Wie een nieuwe uitdaging zoekt kan zich dus vanaf 1 september 2019 omscholen tot vrachtwagenchauffeur in Crescendo CVO in Mechelen. De opleiding Vrachtwagenchauffeur wordt georganiseerd op 1 schooljaar, omvat in totaal 560 lestijden, waarvan 340 lestijden theorie en 220 lestijden praktijk. Praktijklessen zullen op twee oefenterreinen gegeven worden op vrijdag in Peutie en op zaterdag in Rumst/Terhaegen. “In heel Vlaanderen zijn er weinig opleidingen Vrachtwagenchauffeur. Tot nog toe niet in Mechelen. Wie zonder werk zit, kan een opleiding volgen via de VDAB, maar niet in Mechelen. Wij springen in dat gat. Een logistiek centrum als Mechelen is immers de perfecte plaats. Ons centrum is de perfecte organisator, het Sociaal Fonds Transport en Logistiek en zijn sociale partners perfecte praktijkpartner“, zegt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO.

Een job met vele facetten en mogelijkheden
Stephanie Leys, vroeger winkelverantwoordelijke, koos voor een carrièreswitch: “Elke dag zie ik andere mensen. Ik heb fijne collega’s die ik kan bellen als ik vragen heb. Mijn uren plan ik nu veel flexibeler dan toen. Soms kies ik voor lange dagen. Dan verdien ik natuurlijk bovengemiddeld. Maar op dinsdag en donderdag wil ik eerder thuis zijn, omdat dit de sportavonden van mijn man zijn. Mijn werkgever houdt daar rekening mee.” Stephanie vervolgt: “Ik rijd niet zo vaak buiten België. Af en toe eens naar Nederland. Dat komt omdat ik elke dag in mijn eigen bed wil slapen. Andere collega’s rijden dan weer wel verder, bijvoorbeeld naar Frankrijk.” “De job van vrachtwagenchauffeur is heel afwisselend. Het ene moment breng ik mijn papierwerk op orde. Het andere moment help ik laden of lossen. Met mijn boordcomputer werk ik heel efficiënt. Mijn vracht is telkens anders. Mijn routes variëren. Elke keer ontdek ik een andere plek. Bij Van Dievel krijgen chauffeurs hun eigen vrachtwagen. Ik heb die van mij helemaal ingericht naar mijn smaak, zet muziek op die ik wil, het is mijn werkplek op wielen. Ik vind het zalig! Weersomstandigheden en verkeersdrukte bederven af en toe de pret. Onderschat de job dus niet. De opleiding wapent je er wel goed voor.”

Met dank aan de punctuele chauffeur
De experten van Van Dievel, collega-transporteurs en logistieke bedrijven zoals Belorta willen met de actieve omscholing via Crescendo CVO en met steun van het SFTL bereiken dat het beroep van vrachtwagenchauffeur een positieve keuze wordt.

 
Contact

Martine Bourguignon – Opleidingscoördinator Vrachtwagenchauffeur Crescendo CVO
Email: martine.bourguignon@crescendo-cvo.be
Tel: 015 41 30 45

Crescendo CVO | Vaartdijk 86 | 2800 Mechelen | info@crescendo-cvo.be | +32 15 41 30 45 | © 2020 Crescendo CVO - Privacy

[cs_content_seo]#mc_embed_signup{background:#4C5553; clear:left; font:14px calibri; width:100%;} /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */ SNEL NAAR OpleidingenInschrijvenVoor de cursistCrescendo CVOContact   FAQKwaliteitsontwikkelingPersVacaturesSmartschool VESTIGINGEN Baal DuisburgEverbergHeist-op-den-bergHoeilaartKeerbergenKraainemLier Mechelen Overijse Sterrebeek Tervuren Tremelo Vilvoorde Wezembeek-Oppem Zaventem Crescendo CVO | Vaartdijk 86 | 2800 Mechelen | info@crescendo-cvo.be | +32 15 41 30 45 | © 2020 Crescendo CVO - Privacy[/cs_content_seo]